Zorgtoeslag wijzigen? Welke wijzigingen moet ik doorgeven en hoe?

zorgtoeslag wijzigenZorgtoeslag wijzigen? Je bent op zoek naar informatie over hoe je jou zorgtoeslag wijzigen kan? Dan zit je hier helemaal goed. Op deze pagina vind je alle informatie die betrekking heeft op het wijzigen van je zorgtoeslag.

Denk onder andere aan welke wijzigingen je door moet geven en hoe je jou zorgtoeslag wijzigen kan.

Hoe komt de zorgtoeslag tot stand?

Je kunt zorgtoeslag aanvragen als je:

  • Minimaal 18 jaar bent.
  • Een Nederlandse zorgverzekeraar hebt.
  • Je inkomen en vermogen niet te hoog is.

Wil je een compleet overzicht waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag? Bekijk dan even de pagina Zorgtoeslag Aanvragen, daar vind je ook gelijk hoe je zorgtoeslag kunt aanvragen.
In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!

Even in het kort samengevat wordt aan het eind van het jaar de hoogte van jou zorgtoeslag voor het nieuwe jaar bepaald aan de hand van de gegevens van het afgelopen jaar.
Is jou financiële situatie veranderd sinds de laatste keer dat je dit opgegeven hebt bij de belastingdienst, je hebt bijvoorbeeld promotie gemaakt, kun je dit het best zo snel mogelijk doorgeven.

Deze houdt namelijk nog steeds rekening met het laatst opgegeven inkomen, met als gevolg dat je wellicht teveel zorgtoeslag ontvangt en dit aan het eind van het jaar terug moet betalen.
Andersom geldt dit natuurlijk ook als je minder gaat werken bijvoorbeeld.

Het voordeel van het op tijd je zorgtoeslag wijzigingen is dat je een actueler bedrag ontvangt en aan het eind van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.

Zorgtoeslag wijzigen, wat moet ik doorgeven?

In principe alle wijzigingen die invloed hebben op jou financiële situatie moet je doorgeven aan de belastingdienst.

Denk hierbij aan:

  • Een wijzigingen in je inkomen. (promotie, ander werk, minder uren enzovoorts)
  • Het wijzigen van je thuissituatie. (je hebt een toeslagpartner erbij of is juist weggevallen, je huur is gewijzigd, je krijgt een kind of je trekt weer in bij je ouders) Ga je trouwen, scheiden of verhuizen? Dan hoef je dit alleen bij de gemeente door te geven, deze zal dit automatisch aan de belastingdienst doorgeven. Geef je zelf op tijd de wijziging door zal het wel sneller verwerkt worden.
  • Je hebt meer vermogen gekregen. (door het winnen van de lotto, smartengeld of een erfenis) Er zijn hierbij wel uitzonderingen, dit wordt het bijzonder vermogen genoemd. Een overzicht van alles wat onder het bijzonder vermogen valt vind je op Deze pagina van de belastingdienst.

Dit zijn allemaal situaties waarbij je zorgtoeslag wijzigen kan in het nieuwe jaar. En die je dan ook zo snel mogelijk door moet geven aan de belastingdienst.

Je moet niet alleen veranderingen doorgeven die je zorgtoeslag wijzigen kunnen maar ook bijvoorbeeld als je een nieuw rekeningnummer hebt of de zorgtoeslag op een andere naam wil zetten.

Waar kan ik mijn zorgtoeslag wijzigen?

Je zorgtoeslag wijzigingen kan op de website mijn.toeslagen.nl.
Het voordeel van deze website is dat elke wijziging die je doet direct voor alle andere toeslagen ook aangepast worden. Zo hoef je een wijziging dus maar 1 keer door te geven.

Kan ik mijn zorgtoeslag wijzigen van voorgaande jaren?

Je kunt je zorgtoeslag wijzigingen van voorgaande jaren tot het moment dat je de definitieve berekening van dat jaar hebt ontvangen. Daarna is dit niet meer te wijzigen.
In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!