Toeslagen terugbetalen? Heel vervelend maar hoe kan dit?

toeslagen terugbetalenToeslagen terugbetalen? Heb je een brief ontvangen van de belastingdienst waarin staat dat je ontvangen toeslag terugbetalen moet? Ben je op zoek naar informatie hoe dat kan en hoe je deze toeslagen terugbetalen moet? Dan zit je op deze pagina op het juiste adres.

Je vind hier hoe het kan dat je een ontvangen toeslag terug moet betalen, hoe je dit kunt doen en hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen.

Waarom moet ik toeslagen terugbetalen?

Er kunnen een aantal oorzaken zijn waardoor je de ontvangen toeslagen terug zou moeten betalen.
In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!

De meest voorkomende redenen zijn:

  • Het inkomen wordt verkeerd doorgegeven of wijzigd. Het opgegeven inkomen is lager dan het werkelijke inkomen. Op het moment dat je een te laag inkomen aangeeft en daardoor dus meer toeslag ontvangt zul je dit met de definitieve berekening terug moeten betalen. Dit hoeft niet per se te komen doordat het inkomen fout is ingevuld, maar kan ook komen doordat je een loonsverhoging hebt gekregen in de tussentijd.
  • Het vermogen is te hoog. Bij een bepaald vermogen heb je geen recht meer op toeslagen.
  • Er is minder gebruik gemaakt van de kinderopvang dan dat er vooraf is aangegeven.
  • Het aantal gewerkte uren is minder dan de uren kinderopvang die aangevraagd zijn.
  • De huur van de woning wordt niet goed doorgegeven.

Dit zijn de voornaamste redenen waardoor het zou kunnen zijn dat je bij je definitieve berekening toeslagen terugbetalen moet.

Ben je het niet eens met de definitieve berekening? Dan kun je op DEZE pagina van de belastingdienst een Bezwaar Definitieve Berekening formulier downloaden.

Hoe moet ik mijn toeslag terugbetalen?

Je kunt je toeslag terugbetalen door gebruik te maken van de acceptgiro die aan de brief van de belastingdienst vast zit. Let op dat je dit wel doet voor de uiterste betaaldatum. Wat er gebeurt als je dit niet doet lees je verder op.

Kun je dit bedrag niet in 1 keer betalen? Dan kun je een betalingsregeling treffen.
Dit houd in dat je iedere maand een gedeelte van het bedrag betaald. Als je gebruik wilt maken van de betalingsregeling moet je er wel rekening mee houden dat over het maandelijkse bedrag ook rente betaald moet worden.
Meer informatie over een betalingsregeling vind je in de brief die bij de acceptgiro zit.

Wat gebeurt er als ik te laat ben met mijn toeslag terugbetalen?

Op het moment dat je niet betaald hebt voor de uiterste betaaldatum zal de belastingdienst de volgende stappen ondernemen:
Er zal eerst een herinnering gestuurd worden. (Maak je gebruik van een betalingsregeling dan stopt deze direct en moet je het openstaande bedrag in 1 keer betalen).

  • Heb je na de herinnering nog niet betaald? Dan stuurt de belastingdienst een aanmaning. De bijkomende kosten hiervoor zijn: tot € 454 komt er € 7,- bij en alles daarboven € 15,-
  • Betaal je dan nog niet komt er een dwangbevel. Ook hier zitten kosten aan verbonden namelijk: tot € 90,- betaal je € 39,- extra, vanaf € 90,- betaal je € 39,- plus € 3,- voor elke € 45,- die erbij komt.
  • Is het terug te betalen bedrag € 135,- betaal je dus standaard € 39,- plus € 3,-
  • Heb je het bedrag dan nog niet betaald? Dan gaat de belastingdienst kijken of ze het bedrag ergens anders vandaan kunnen halen. Bijvoorbeeld uit je inkomstenbelasting.
  • Lukt dit niet? Dan kan een deurwaarde beslag komen leggen op je inkomen of spullen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik toeslagen terugbetalen moet?

Door je gegevens en wijzigingen zo snel mogelijk te wijzigen hou je de hoogte van jou toeslagen zo actueel mogelijk en voorkom je dat je teveel terug moet betalen.
De hoogte van de toeslag wordt bepaald door het opgegeven inkomen van de laatste keer, is deze veranderd geef dit dan zo snel mogelijk door.

Wil je weten hoe je toeslagen kunt wijzigen? Bekijk dan even de volgende pagina’s:

Houd er altijd rekening mee dat de toeslagen een voorschot zijn en het definitieve bedrag pas na een jaar berekend kan worden.
In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!