Toeslag, wat is het? Lees hier alles over het begrip Toeslag

toeslagToeslag: een welbekend, maar troebel begrip.
Toeslag is een bekend begrip in Nederland.

Je hebt er zonder twijfel vaak genoeg van gehoord, en wellicht heb je het zelf ook wel eens aangevraagd.

Maar wat toeslag is, welke verschillende soorten er zijn en wanneer je ervoor in aanmerking komt is lang niet altijd helder.

Op deze pagina lees je alle informatie over toeslagen.

Wat is toeslag eigenlijk?

Wanneer je toeslagen aanvraagt, doe je eigenlijk een beroep op de overheid. Door een aanvraag te doen verzoek je de overheid namelijk om je tegemoet te komen bij het maken van bepaalde onkosten. Dergelijke onkosten zijn bijvoorbeeld voor de huur of de kinderopvang, maar ook voor verzekeringsuitgaven zoals ziektekosten kan je een tegemoetkoming aanvragen. Een tegemoetkoming is dan ook logischerwijs van financiële aard.

Hoe vraag je het aan?

In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!
Toeslagen krijg je niet zomaar. Het feit dat je het moet aanvragen geeft al aan dat je zelf initiatief moet nemen om ervoor in aanmerking te komen. Hiervoor heb je allereerst een DigiD nodig, een digitaal identiteitsbewijs dat dient als je inloggegevens voor overheidswebsites. Deze kan je gemakkelijk aanvragen op www.digid.nl.

Met je DigiD dien je vervolgens in te loggen op de website van de belastingdienst. Zij beheren de toeslagen en doen beslissingen over de aanvragen die zij binnen krijgen. Dit geldt voor alle soorten toeslagen, met uitzondering van de eenoudertoeslag.
Deze wordt aangevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en wordt daarom ook niet als een officiële toeslag gezien.

Kindgebonden budget, zorg-, huur-, en kinderopvangtoeslag worden wel tot de officiële tegemoetkoming gerekend.

Op welke toeslagen heb jij recht?

Het is belangrijk om te beseffen dat toeslagen een compensatie zijn voor gemaakte kosten. Een deel van deze kosten kan je via deze weg terugkrijgen, maar alleen als je hier recht op hebt. Dit betekent allereerst dat je deze kosten wel daadwerkelijk moet maken. Vanzelfsprekend heb je geen recht op kinderopvangtoeslag wanneer je geen kinderen hebt, en wanneer je in de gevangenis zit ben je via de regering verzekerd waardoor je geen onkosten maakt voor een zorgverzekering en hiervoor dus geen toeslag aan kan vragen.

Maar het moeten doen van dergelijke uitgaven is niet de enige voorwaarde.

Iedere toeslag kent verschillende vereisten om in aanmerking te komen voor de compensatie. Deze voorwaarden betreffen meestal onderwerpen als leeftijd en inkomen, maar kunnen ook gaan over bijvoorbeeld je nationaliteit of je verblijfplaats. Wanneer je in het buitenland werkt kan dit eventueel ook een rol spelen. Bovendien kennen sommige toeslagen aanvullingen of uitzonderingen op de regels.

Er zijn dus veel en verschillende voorwaarden om voor toeslag in aanmerking te komen. Om je een overzichtelijke kijk te geven, heeft elke soort toeslag een eigen webpagina waarop staat wat ze precies inhoudt, wanneer je ervoor in aanmerking komt en hoe je het kan aanvragen.

Bekijk hier de per toeslag de voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!