Kindgebonden budget wijzigen? Wanneer en hoe doe ik dat?

kindgebonden budget wijzigenKindgebonden budget wijzigen? Je hebt op dit moment een kindgebonden budget maar weet niet zo goed welke wijzigingen je allemaal door moet geven aan de belastingdienst? En hoe zou je deze wijzigingen door moeten geven? Als je antwoord wil hebben op deze vragen zit je op deze pagina goed.

Zodra je klaar ben met het lezen van deze website weet je precies welk wijzigingen je door moet geven en hoe je jou kindgebonden budget wijzigen kan.

Wil je het kindgebonden budget aanvragen kun je terecht op de pagina Kindgebonden Budget Aanvragen.

Eerst even in het kort wat het kindgebonden budget is.

In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!
Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de kosten die een kind met zich meebrengt.

Je krijgt het kindgebonden budget als je:

 • Een kind onder de 18 jaar hebt.
 • Kinderbijslag ontvangt.
 • De Nederlandse nationaliteit hebt of in het bezit bent van een verblijfsvergunning.
 • Inkomen en vermogen niet te hoog is. Met uitzondering van het bijzonder vermogen. Wat onder bijzonder vermogen verstaan wordt vind je op Deze pagina van de belastingdienst.

Voor een compleet overzicht van alle voorwaarden om het kindgebonden budget te ontvangen verwijs ik je door naar de pagina Kindgebonden Budget Aanvragen.

Welke wijzigingen kunnen het kindgebonden budget wijzigen?

De volgende wijzigingen kunnen van invloed zijn op het kindgebonden budget:

 • Je gaat trouwen, sluit een geregistreerd partnerschap af, je gaat een samenlevingscontract aan met iemand of koopt samen een huis. Al deze veranderingen kunnen het kindgebonden budget wijzigen aangezien deze afhankelijk is van het (gezamenlijk) inkomen.
 • Je gaat scheiden of het samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap wordt ontbonden. Hiervoor geldt in principe hetzelfde als bovenstaande. Plus het feit dat enkel degene die ook kinderbijslag ontvangt aanspraak kan maken op het kindgebonden budget.
 • Zodra het kind de leeftijd van 12 en 16 jaar bereikt zal ook het kindgebonden budget wijzigen. Dit hoef je net als wanneer het kind 18 jaar wordt niet zelf aan te geven m aar wordt gedaan door de SVB (Sociale Verzekering Bank).
 • Je wilt er niet aan denken maar op moment dat de ontvanger van het kindgebonden budget overlijd of het kind zelf wordt dit automatisch stopgezet. Degene die de zorg overneemt zal dan opnieuw het kindgebonden budget moeten aanvragen.
 • Het kind verhuisd naar het buitenland. Dit wil niet per se zeggen dat het kindgebonden budget stopt. Mocht je in het buitenland wonen maar wel nog in Nederland werken kan het zijn dat er niets aan het kindgebonden budget wijzigen zal. Voor een overzicht van landen waar je eventueel nog recht kunt hebben op het kindgebonden budget kun je Deze pagina van de belastingdienst raadplegen.

Dan zijn er ook nog een aantal veranderingen die niet het kindgebonden budget wijzigen.

Denk hierbij aan:

 • Je gaat verhuizen.
 • Je hebt een ander rekeningnummer.
 • Je wilt het kindgebonden budget op een andere naam uitgekeerd krijgen.

Deze wijzigingen veranderen alleen als ook het kinderbijslag ook wijzigt.

Zelf het kindgebonden budget wijzigen?

Het is belangrijk dat de belastingdienst zo snel mogelijk de wijzigingen door krijgt om te voorkomen dat je te lang het kindgebonden budget ontvangt en deze terug moet betalen.

Op het moment dat je gaat trouwen, scheiden, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat verhuizen hoef je niet per se de wijzigingen bij de belastingdienst door te geven. De wijzigingen doorgeven aan de gemeente is hierbij voldoende.
Het kan alleen wel gebeuren dat de belastingdienst de wijzigingen niet op tijd door kunnen voeren en je te lang onterecht de toeslag ontvangt. Dan is de kans groot dat je dit terug moet betalen.

Zelf het kindgebonden budget wijzigen doe je via de website mijn.toeslagen.nl.
Alle wijzigingen die je hier invoert gelden ook direct voor alle andere toeslagen die je ontvangt.
Je hoeft hier dan ook maar 1 keer een wijzing te doen voor alle toeslagen.

Wil je niet zelf het kindgebonden budget wijzigen of weet je totaal niet hoe je dit doet?

Misschien is het dan handig om een belastingadviseur in te schakelen of hulp te vragen bij een kennis of familielid.

Het verkeerd doorgeven van je gegevens kan van invloed zijn op het kindgebonden budget.
Geef je expres de verkeerde gegevens door ben je zelfs strafbaar.
In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!