Eenoudertoeslag wijzigen? Hoe doe ik dat en wat voor wijzigingen moet ik doorgeven?

eenoudertoeslag wijzigenEenoudertoeslag wijzigen? Je ontvangt op dit moment eenoudertoeslag. Dan ben je verplicht om bepaalde wijzigingen in je leven door te geven aan het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Welke wijzigingen dit zijn en wat voor invloed deze hebben op je eenoudertoeslag vind je op deze pagina. Ook vind je hier een duidelijke uitleg hoe je het eenoudertoeslag wijzigen kan inclusief het wijzigingsformulier.

Lees snel verder en ontdek wanneer en hoe je het eenoudertoeslag wijzigt.

Allereerst even in het kort:

Wat is eenoudertoeslag?

Eenoudertoeslag is een tegemoetkoming in de kosten die jij als alleenstaande ouder maakt op het moment dat je ook nog een opleiding volgt.

Wanneer krijg ik eenoudertoeslag?

In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!

  • Je moet kinderbijslag ontvangen.
  • Je hebt geen fiscaal partner.
  • Je moet een opleiding volgen.

De hoogte van de eenoudertoeslag is € 249,54 per maand bovenop je huidige studiefinanciering.

Een complete uitleg over eenoudertoeslag vind je op de volgende pagina: Eenoudertoeslag Aanvragen.

Wanneer moet je de eenoudertoeslag wijzigen?

Je ontvangt eenoudertoeslag omdat je een alleenstaande ouder bent die een opleiding volgt.
Je moet dan ook je eenoudertoeslag wijzigen als:

  • Je een fiscaal partner krijgt. Op dit moment zal ook je eenoudertoeslag stoppen. Dit is niet alleen een levenspartner. Maar, simpel uitgelegd, iemand die in dezelfde woning voor meer inkomen zorgt. Bekijk op de pagina Eenoudertoeslag Aanvragen een duidelijke uitleg wat er precies met partner bedoelt wordt.
  • Het aantal kinderen wijzigt. Dit is alleen van toepassing als je ook over de kinderen kinderbijslag ontvangt. De kinderen hoeven dus ook niet jou biologische kinderen te zijn.
  • Je geen recht meer hebt op kinderbijslag. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het kind 18 jaar wordt. Of het huis uit gaat.
  • Je stopt met het volgen van een opleiding.

Dit zijn alle punten die ervoor kunnen zorgen dat je eenoudertoeslag wijzigen kan.

Toch zijn er nog een aantal wijzigingen die je altijd door moet geven maar niet direct ervoor zorgt dat je eenoudertoeslag wijzigen zal.

Denk hierbij aan:

  • Je gaat verhuizen. Ga je verhuizen naar het buitenland is de kans groot dat je eenoudertoeslag wijzigen zal. Ook als je bij iemand anders gaat inwonen kan dit van invloed zijn op je eenoudertoeslag.
  • Je rekeningnummer wijzigt.
  • Je verandert van naam. Of je wilt dat de eenoudertoeslag op een andere naam uitbetaald wordt. Verander je van naam doordat je gaat trouwen dan zal je eenoudertoeslag stopgezet moeten worden.

Hoe kan ik mijn eenoudertoeslag wijzigen?

Aangezien de eenoudertoeslag niet door de belastingdienst wordt uitbetaald zullen wijzigingen die je daar doet niet automatisch je eenoudertoeslag wijzigen.
Je zult alle wijzigingen door moeten geven aan het DUO. Je wijzigt het eenoudertoeslag door dit aanvraagformulier te downloaden, volledig in te vullen en op te sturen. Het PDF bestand zal in een nieuw tabblad openen.

Tip:

Een studie volgen terwijl je ook druk bent met het opvoeden van je kind kan een behoorlijke opgave zijn. Heb je meer hulp of tips nodig bezoek dan eens de website http://studiemetkind.nl
In 3 simpele stappen toeslagen aanvragen? Klik hier!